South Yarra 2

A striking, single level pavilion extension links the double storey, 1870s former corner pub with a new double storey building at rear. Every room has aspects to the courtyard garden created adjacent to this glazed pavilion. The slender North facing courtyard is divided into various zones enhancing the sense of space. Paved seating area morphs into steppers through ground cover. A pond alongside the entry pathway creates distraction and diversion. The semi-circular concrete bench divides the space and provides further seating under the canopy of a deciduous tree. Textural contrast abounds in the selection of plants to clothe the walls, between the pavers and in ground, along with the owner’s own selection of decorative pots. Planting continues out to the street frontage, taking up every available surface.

Renovation by Studio McQualter
Photography by Kate Seddon